E-ticaret nedir sorusunun cevabı en basit haliyle ticaretin internet ortamı üzerinden gerçekleştirilmesidir. Bu nedenle e-ticaret nedir sorusunun cevabını klasik ticaretin içerisinde de arayabilirsiniz. Klasik ticaret: bir malın belirli bir karşılık ödenerek sahip olunmasına verilen isimdir. Ticaretin tarihsel gelişiminde bize göre 3 önemli ana dönem vardır.
  1. Faktör yerleşik hayata geçiş: İnsan oğlunun yerleşik hayata geçmesiyle birlikte yaşam alanlarında mağazalar açılmaya başlandı. Ticareti şekillendirdi.
  2. Faktör paranın icadı: Eski zamanlarda takas usulü ticaret yapılırken paranın icadıyla bir malın değeri para ile belirlendi.  Ticareti kolaylaştırdı ve hızlandırdı.
  3. Faktör internet kullanımının yaygınlaşması: İnternetin hayatımıza girişi ve online mağazalar ile birlikte ticaret doruk noktasına ulaştı.
Günümüzde devletlerin teşvikleri ve internete duyulan güvenin artmasıyla cadde mağazacılığı yerini yavaş yavaş online mağazacılığa yani e-ticarete bırakmaktadır.

E-Ticaretin Avantajları Neler?

Ticari işlemlerde en önemli başlıklardan bir tanesi gelir gider hesaplarıdır. Günümüzde fiziksel bir mağaza açmak isteseniz öncelikle bir mağaza kiralamalı veya satın almalısınız. Mağazanızın işlek bir caddede olması daha fazla müşteri potansiyeline sahip olacağınız anlamına gelmektedir. Bulunduğunuz bölgenin işlek caddelerindeki mağaza kira ücretlerini düşündüğünüzde başlangıç için büyük bir gider kalemi olarak görünmektedir. Sadece mağaza kiralamak yetmiyor. Mağaza giderleri olarak elektrik su doğal gaz ve benzeri giderleri hesaplamalısınız. E-ticaret tarafında bakıldığında ise kuracağınız bir site ile bu giderlerden tamamen tasarruf sağlamış oluyorsunuz. İnternet ortamında işlek bir cadde diye bir kavram olmadığı için tüm internet kullanıcıları potansiyel müşteriniz olacaklardır. Yani fiziksel mağazalarda sadece bulunduğunuz bölgedeki insanlara satış yapabilecekken internet ortamında tüm ülkeye hatta tüm dünyaya satış yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz. Bu avantajları nedeniyle günümüzde bir çok ticari firma mağazalarını online ortama taşıdı. Diğer kesim ise eminiz ki e-ticaret nedir diye araştırmalar yapmaktadır.



E-Ticaret Nereden Başlayabiliriz?

Öncelikle fiziksel bir mağazanız varsa ve bu fiziksel mağazayı online mağazaya taşımak istiyorsanız işlemleriniz nispeten daha kolay olacaktır. Açacağınız bir site ile mevcut ürünlerinizi siteye eklemeniz başlangıç için yeterli olacaktır. Fiziksel mağaza sahibi değilseniz sizlere tavsiyemiz öncelikle satacağınız ürünleri ve bu ürünleri nasıl tedarik edeceğinizi netleştirmeniz yönünde olacaktır. Her iki durumda da satacağınız ürünler belirlendikten sonra e-ticaret paketlerimizden size uygun olan tasarımı seçebilir ve ürünlerinizi listeleyerek hemen satışa başlayabilirsiniz. Paketler arasından hangisinin size uygun olduğuna karar veremiyorsanız müşteri temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz. Birebir yönlendirmeyle e-ticaret paketleri hakkında bilgilendirme alabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesinin Açtıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sitenize ürünleri eklemek, satış yapmak için yeterli olmayacaktır.  Nasıl ki cadde üzerinde bir mağaza açtığınızda bu mağazanın reklamını yapmak için tabela asıyor ve insanların dikkatini çekmeye çalışıyorsanız, e-ticarette bunlar çok farklı değildir. Ürünlerinizi listeledikten sonra bu ürünleri satabilecek potansiyel müşterileri sitenize çekmeniz davet etmeniz gerekmektedir. Bu işlemleri nasıl sağlayabilirsiniz?
  1. Sosyal medya hesaplarınızı açın. Günümüzde neredeyse sosyal medya kullanmayan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Mağazanızın sosyal medya hesaplarını açmalısınız. Sosyal medya hesaplarınızda ürünleriniz ile ilgili görsel ve yazılarını paylaşabilirsiniz. Sonrasında potansiyel müşterilerinizi takip edebilir veya sosyal medya reklam vererek müşterilere daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  2. Pazar yerlerinde mağaza açmak. Günümüzde, hali hazırda milyonlarca kullanıcısı olan pazar yerleri mevcuttur. Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor vb.. E ticaret sitenizde ürünlerinizi listeledikten sonra bu ürünleri pazar yerlerine de aktarabilir ve pazar yerlerinin ziyaretçilerine de ürünlerinizi satabilirsiniz. Pazar yerlerinin komisyon oranları ve fiyat rekabeti yüksek olduğu için Satıcılar bu konudan muzdaripti. Bu konuda sizlere tavsiyemiz oluşturacağınız kitleyi sosyal medya hesaplarınıza ve kendi e ticaret sitenize yönlendirmenizi önünde olacaktır. Bu sayede ilerleyen zamanlarda pazar yerlerine komisyon ödemeyecek, bilinirliğinizi arttıracak ve kendi müşteri kitlenizi oluşturabileceksiniz.
  3. SEO yapmak. SEO demek en işlek caddede mağaza açmak demektir. Ne demek istiyoruz? Bugün ara caddelerde bir yerde çok fazla kişinin geçmediği uğramadı bir bölgede dükkan içersiniz müşteri sayımız çok az olacaktır. Aynı şekilde e ticaret siteniz SEO uyumlu yani arama motoru dostu olmazsa Google aramalarında üst sıralarda çıkamazsınız, daha fazla müşteriye ulaşamazsınız. Kurduğumuz tüm siteler %100 uyumludur. Sizde e ticaret sitenizi teslim aldıktan sonra, ürünleri eklerken ürün başlık ve açıklamaları Google’da aranan kelimelere göre eklerseniz daha çok müşteriye ulaşabileceksiniz.
E ticarete yeni başlayacak kişilere tavsiyemiz bu üç adımı en iyi şekilde uygulamaları yönünde olacaktır.

Şirket Kurmak Zorunda Mıyız?

İnternetten ürün satış yapmak için şirket kurma zorunluluğu yoktur. Şirket kurmadan ödeme alabilirsiniz. Hatta kart ile online ödeme almak istersenizde Shopierİyzico gibi alt yapılar şirket sahibi olmasınızda bu imkanı sunmaktadırlar.
*Bir şirket sahibi değilseniz, satacağınız ürünlere göre bir muhasebeci ile görüşme sağlayarak net cevaplar alabilirsiniz.
 
Bizim size tavsiyemiz şahıs şirketi de olsa şirket kurmanız yönünde olacaktır. Çünkü satılan ürünlere faturalandırmanız gerekecektir, Vergi mükellefi olmadan faturalandırma sağlayamayacağımız için şirket kurmanızı tavsiye edilir. Üretici değilseniz ürünleri alırken de satarken de gelir gider gösterebilmeniz açısından şirket kuruluşu önem arz etmektedir. Ek olarak şahıs ltd veya anonim şirketlerinden birisi iseniz ve kredi kartıyla ödeme alacaksanız şirket olmayan bir kişiye göre çok daha az komisyon ödeyerek kredi kartı ödemeleri alabiliyorsunuz.



Ödemeleri Nasıl Tahsil Ediyoruz?

E-Ticarette bir çok farklı ödeme yöntemi mevcuttur. Bunlardan en popülerler ödeme yöntemleri:
  1. Havale EFT ile ödeme. Ürün satın alımı sırasında havale EFT ödeme yöntemini seçen alıcı Bankası’ndan diret sizin bankanıza gönderebilir. Sizde ürün gönderimlerini sağlayabilirsiniz

  2. Kredi kartıyla ödeme. Aracı kuruluşlar sayesinde veya direk banka entegrasyonu sayesinde kredi kartıyla ödeme alabilirsiniz. Bizim sizlere tavsiyemiz bir aracı firma ile çalışman üzerinde olacaktır örneğin PayTR ile çalışırsanız tüm banka kartlarından ödeme alabilir ve kredi kartlarına 12 taksite kadar taksitle satış yapabilirsiniz. Ülkemizde taksitli alışveriş çok popüler olduğu için bu sizlere avantaj sağlayacaktır. Paytr ile çalışmadan direkt bankalar üzerinden taksit imkanı sağlamak isterseniz tüm bankalarla ayrı ayrı anlaşmak zorunda kalacaksınız. Ek olarak İyzico'yu da inceleyebilirsiniz. Online ödeme yapan müşterilerinizden gelen ödemeler öncelikle aracı kuruluşa gitmektedir. Aracı kuruluş ise hemen ertesi iş günü bu ödemeyi banka hesabınıza aktarmaktadır.
    Ülkemizde en popüler online ödeme firması Paytr ve İyzico'dur. Komisyon oranları da hemen hemen aynı ve %2.99 da civarındadır. Aldığınız ödeme başı komisyon ödersiniz harici aylık veya yıllık herhangi bir ek ödeme yapmazsınız. Bu komisyon oranları ise siz satış hacminisi arttıkça düşmektedir. Birebir görüşme sağlayarak en net komisyon oranları ve cevapları kendilerinden alabilirsiniz.

  3. Kapıda ödeme. İnternete duyulan güven artsa da istismarlardan dolayı hala internete güven duymayan kişilerde mevcuttur. Bu kişiler alışverişlerini genellikle kapıda ödeme yöntemi ile sağlarlar. Siz ürünü kargoya verirsiniz. Kargo çalışanlarıda ürün teslimatı sırasında tahsilatı sağlar. Bu ödeme yönteminide sitenizde aktif edebilirsiniz.

Kargo Firması ile Anlaşmak Zorunda Mıyım?

Sitenizden ürün satışını yaptıktan, ödemeyi aldıktan sonra ürünü kargoya vermeniz gerekmektedir. Kargo firması belirli bir ücret karşılığında sattığınız ürünü alıcıya ulaştırmaktadır. Bir kargo firması ile anlaşma yaparsanız ödeyeceğiz  komisyon oranı haliyle daha düşük olacaktır. Bu nedenle sizlere tavsiyemiz her zaman belirli bir kargo firması ile çalışmanız ve anlaşma yapmanız yönünde olacaktır. Bu sayede gider kalemlerinizden en büyüğü olan kargo ödemesinde tasarruf sağlayabilirsiniz.

E-Ticarette Başarılı Olmanın Sırları Neler?

E-ticaret en basit düşünceyle 3 adımdan oluşmaktadır.
  • E-ticaret sitenizi açın.
  • Ürünlerinizi satın alabilecek kişilere erişin.
  • Müşterilerinizi memnun edin.
Bu döngüyü sağlayabilirseniz e-ticarete başarılı olmak hiç de zor değildir fakat e-ticarette başarılı olmanın tabii ki püf noktaları da mevcuttur. Bizim tecrübelerimiz ve e-ticaret alt yapısı sağladığımız müşterilerimizden görüntülediğimiz  sizlere birkaç tavsiyemiz var.
  1. Sattığınız ürünler kaliteli olmalı ve ürünlerinizin daima arkasında olmalısınız. Sağladığınız hizmet, teslim ettiğiniz ürün ne kadar müşteriyi memnun ederse ömür boyu sizin müşteriniz olur. Çevresindeki kişilere sizleri tavsiye ederekte daha fazla kazanç sağlamanıza yardımcı olur. Yani bir kere sattım bitti diye bir ticaret olamaz. Müşteri memnuniyeti çok önemlidir.
  2. Sitenizin iletişim sayfasında müşterilerinizin her gün erişebileceği bir telefon numarası bulunmalıdır. Müşteri temsilciniz müşterilerinizin sorularını en net şekilde cevaplamalıdır. Hatta Sitenizde canlı destek bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bazı müşteriler aramak konuşmak istemezler direkt yazarak hızlı bir şekilde cevap almak isterler. Bu nedenle canlı destekte siteler için önemlidir. Kurduğumuz tüm sitelerde ücretsiz canlı destek özelliği de sağlamaktayız. Satış öncesi ve sonrası müşteri desteği olmazsa olmazdır.
  3. Ürünleri eksiksiz ve zamanında kargolayın. Bir sipariş verildikten sonra sitenizde belirttiğiniz süre zarfı içerisinde kargoya vermek zorundasınız. Ürünler geç teslim edilirse müşteriler memnun olmazlar ve tekrardan sizden alışveriş yapmazlar. Hatta çevrelerindeki kişilerede sizleri önermezler. Ticaret bir kere yapılan bir işlem değildir. Bu nedenle e-ticarete başladığımız ilk günden itibaren ürün teslimatı konusunda çok hassas davranmanız gerekmektedir.
  4. Ürün iadeleri konusunda hassas davranın. Ticarette her zaman olumlu değil olumsuz koşullarda oluşabilir. Ürünleriniz hatalı kırık vb.. bir şekilde müşteriye ulaşabilir. Bu durumlarda müşteri daima haklıdır ve iade yada değişim sağlamak zorundasınız. Bu gibi koşullar için sitenizde daima iade ve değişim koşulları sayfası mevcut olmalıdır. Bu sayfada ne durumlarda iade aldığınız veya değişim sağladığınızı açıkça belirtmelisiniz.
  5. Daima ileriyi düşünün. Ticaret bir günde oluşabilecek bir ortam değildir. Kendinizi zor durumda bırakmadan müşterileri ne kadar memnun edebilirseniz, ileriye dönük o kadar iyi adımlar atmış olacaksınız.

Online Mağazanızı Birlikte Oluşturalım

Ticaret ve e-ticaret birbirinden çok farklı iki kavram değildir. Hatta e-ticaretin tek farkı online ortam üzerinden fiziksel bir mağazaya uğramadan ticaretin gerçekleştirme işlemidir diye özetleyelim. E-ticaret sitenizi, online mağazanızı bizimle birlikte açmak isterseniz satış temsilcimizle iletişime geçebilirsiniz. Size en uygun paketi birlikte seçebiliriz.

** E-ticaret sitesi kurmak yerine iş fırsatları ile ilgileniyorsanız, e-ticaret sektöründe iş fırsatlarına buradan ulaşabilirsiniz.