Google Analytics Nedir? Nasıl Kurulur? Nasıl Kullanılır?
Google Analytics nedir sorusunun en basit cevabı Google’ın site sahiplerine sunmuş olduğu bir takip aracıdır. Bu araç sayesinde web sitenizin verilerini tek bir panel üzerinden takip ve analiz edebilirsiniz. Sitenizde şu an kaç kişi var, nereden nasıl gelmişler (Google arama sonuçları, reklamlar, sosyal medya vb..) hangi sayfalarda bulunmuşlar gibi bir çok veriyi size göstermektedir. Kullanımı gayet kolay ve anlaması basittir. Bu araç tamamen ücretsizdir.
Google Analytics Nedir? Neden Kullanmalısınız?
Bir web site sahibi iseniz en önemli amacınız ziyaretçi kitlenizi, web sitenizin popülerliğini arttırmak olmalıdır. Google analytics web sitenizi ve ziyaretçilerinizi tanımanızı sağlar. Tanımadığınız bir kitleyi büyütemezsiniz. Bu nedenle öncelikle ziyaretçileriniz neleri seviyor, neleri okuyor, nelerle ilgileniyor bunları kesinlikle bilmeniz, gerekiyor.
Örnek olarak sitenize günlük 1.000 ziyaretçi çekiyorsunuzdur. Trafik kaynaklarına baktığınızda 900 kişi sosyal medyadan geliyordur. 100 kişi Google dan geliyordur. Bu veriden sosyal medyada başarılı olduğunuzu ama SEO yani arama motoru optimizasyonunda başarılı olmadığınızı anlarsınız. bundan sonra SEO ya daha çok önem veririsiniz. Sadece bu veri analizi sayesinde belki trafiğinizi Günlük 1000 kişiden 2000 kişi çıkarabilirsiniz.
Farklı bir örnek olarak yazmış olduğunuz bir yazı veya eklemiş olduğunuz bir ürünü binlerce kişi incelemişken diğer yazı yada ürünü hiç kimse incelemediğini fark edersiniz. Buradan da ziyaretçilerinizin nelere daha çok ilgi duyduğunu anlarsınız. Ziyaretçilerin ilgisine göre sitenizi dizayn ederseniz sitenizi daha iyi bir şekilde ilerletirsiniz. Ürün satışı yapıyorsanız da satışlarınızı bu şekilde arttırabilirsiniz. Ek olarak Google search console site ekleme işlemini de sağlamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede Google ile tam entegre sağlayabilirsiniz. Google Analytics nedir öğrendiğimize göre sağladığı yararlara geçebiliriz.
Google Analytics Üzerinden Hangi Verileri Görebilirsiniz?
Öncelikle bu aracın yapımcısı ve sağlayıcısı Google olduğu için bu araç her zaman geliştirilen bir araçtır. Bu yazı yazdığımız tarihden hemen sonrasında bile bir çok özellik gelebilir. Başlıca Google Analytics de görebileceğimiz veriler ise şunlardır:
- Web sitede şu anda kaç kişi var?
- Bu kişiler nerelerden, hangi şehirlerden giriş yapmış?
- Web sitemi nereden bulmuş? (Google arama, sosyal medya, reklamlar, direkt tarayıcıya adres yazma vb..)
- Bu kişiler hangi cihazları kullanarak giriş yapmış? ( Mobil, tablet, bilgisayar vb..)
- İlgi alanları neler?
- Cinsiyetleri neler?
- Yaş aralıkları neler?
- Daha önce sitemizi ziyaret etmişler mi yoksa ilk defa mı geliyorlar?
- Sitede ortalama ne kadar süre harcamışlar?
- Sadece bir sayfaya bakıp çıkmış mı yoksa farklı sayfalarda gezinmişler mi?
- Bu kişiler en çok hangi ürün veya yazı ile ilgilenmiş?
Sadece anlık olarak değil dün, geçen hafta, geçen ay, ya da belirleyeceğiniz özel bir zaman aralığının tüm verilerini görüntüleyebiliyorsunuz. Özetle Google Analytics‘in bu kadar veriyi bizlerle ücretsiz bir şekilde paylaşması muazzam bir olaydır. Siteye herhangi bir zararı yoktur, sitenizi yavaşlatmaz, güvenlik açığı oluşturmaz. Kesinlikle kullanmanızı tavsiye ederiz.
Google Analytics Kurulumu
Adım 1- Google Analytics sitesine giriş yapın. Bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Adım 2- Gmail hesabınıza açık değilse ise giriş ekranına yönlendirecektir. Gmail ve parolanız ile giriş yapın.
Adım 3- Ölçüme başla butonuna tıklayın.
Adım 4- Hesap Kurulumu başlığı altında sizden site bilgileriniz istenecektir. Sitenizin bilgilerini yazınız. (2. Adımda özelik adı sorulacaktır. Site adresinizi yazıp geçebilirsiniz. Hemen altında raporlama saat dilimi sorulacaktır. Türkiye ‘de yaşıyorsanız Türkiye seçmeyi unutmayın.)
Adım 5- Veri akışları: Veri toplamaya başlamak için veri akışı oluşturun kısmından Web seçeceğini seçiyoruz.
Adım 6- Aşağıdaki gibi bir ekran bizleri karşılayacak. Web sitemizin adresini yazıyoruz ve "Akış Oluştur" butonuna tıklıyoruz.
Adım 7- Açılan sayfada Global Site Etiketi sekmesine tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi bir kod görüntüleyeceksiniz. Bu kodu kopyalayıp sitenizin <head> bölümüne yapıştırmanız yeterli olacaktır. Bu kodu Wordpress veya Opencart alt yapılı sitelerinize nasıl ekleyebileceğinizi ayrı ayrı aşağıda bulabilirsiniz. Hangi alt yapıyı kullanıyorsanız ilgili başlığı takip etmeniz yeterli olacaktır.
WordPress Google Analytics Ekleme
Wordpress alt yapılı sitenizde gelişmiş bir tema kullanıyorsanız muhtemelen tema ayarları (theme options) kısmında izleme kimliğini ekleyeceğiniz sekme bulunacaktır. Bu sekmeden eklemeniz yeterli olacaktır. Her temanın ayarları farklı olduğu için biz Wordpress alt yapılı tüm sitelerde ortak bir şekilde bu izleme kimliği nasıl eklenir bunu anlatalım. Wordpress Google Analytics ekleme işlemi için adımları sırası ile takip edebilirsiniz.
Adım 1- Wordpress admin panelinden Eklentiler > Yeni ekleye tıklayıp Insert Headers and Footers eklentisini kuruyoruz.
Adım 2- Ayarlar - Insert Headers and Footers a tıklıyoruz.
Adım 3- Scripts in Header kısmına Analytics ’den kopyaladığımız kodu yapıştırıp, kaydet butonuna tıklıyoruz.
Opencart Google Analytics ekleme
Opencart Google analytics ekleme işlemi için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
Adım 1- Journal - System - Settings - Custom Code adımlarını takip ediyoruz.
Adım 2- Custom Code Header kısmına Analytics ’den kopyaladığımız kodu yapıştırıyoruz.
İzleme kimliğini sitenize ekledikten sonra Google Analytics'e tekrardan dönüp, Gerçek Zamanlı sekmesinden sitenizde kimse var mı görüntüleyebilirsiniz. Anlık ziyaretçi 0 olarak görünüyorsa web sitenizi farklı bir tarayıcı veya cihazdan ziyaret edin. Bu şekilde kurulumu doğru yaptığınızı teyit etmiş olacaksınız.